Algemeen Dagblad

Zijn dit de rietjes van de toekomst?

KOKEN EN ETEN

In de zoektocht naar een vervanger voor het milieuonvriendelijke plastic rietje lijkt een variant van pasta en stro het bijzonder goed te doen. De pastarietjes zijn in verschillende landen al in drankjes te vinden. Is er na het papieren en metalen rietje nu dan toch een serieus alternatief voor het plastic gevonden?

De foto die de Redditgebruiker heeft geplaatst. Het duurzame rietje van pasta werd dan wel weer gebruikt in een plastic beker. © Reddit

Een gebruiker van het Amerikaanse discussieplatform Reddit plaatste vorige week een foto van een rietje gemaakt van pasta. Dat kreeg hij tijdens zijn vakantie in zijn drankje geserveerd. ,,Hier in Italië beginnen steeds meer cafés rietjes van pasta te gebruiken in plaats van plastic”, valt te lezen in de post. Ironisch genoeg zat het rietje wel in een plastic beker.  Waar in Italië de foto precies is gemaakt, is onduidelijk, maar grote kans dat dat in een kleine pub in Napels was, genaamd Na Beer, of de Cinecittà Bar in Bernalda. Van die gelegenheden is via posts op social media in elk geval bekend dat ze hun gasten uit pasta-rietjes laten drinken.

Smaakloos

Maxim Gelmann, oprichter van het Britse bedrijf Stroodles, is verantwoordelijk voor de pasta-rietjes die in de Italiaanse drankjes zitten. Inmiddels is het product zo ver ontwikkeld, dat de meeste kinderziektes eruit zijn. Zo heeft de pasta geen invloed op de smaak van het drankje waar het in zit, houden de rietjes het in een warm drankje inmiddels twintig minuten vol voordat ze slap worden en in een koud drankje zelfs langer dan een uur. Ze kunnen tot drie jaar lang bewaard worden en zijn qua prijs vergelijkbaar met papieren rietjes van goede kwaliteit. Na gebruik kunnen ze gewoon in de groene kliko, want ze zijn volledig biologisch afbreekbaar. 

Met zijn ‘stroodles’ wil Gelmann de wereld inspireren, zegt hij. ,,Met deze rietjes kun je heel makkelijk iets goeds doen”, legt hij uit op zijn website. De rietjes worden met de hand geselecteerd: voldoet er eentje niet aan de kwaliteitseisen, dan wordt deze volgens Gelmann gedoneerd aan de voedselbank. 

Eerder dit jaar probeerde de Brit voor zijn bedrijf nog een investeerder te werven via het populaire ondernemersprogramma Dragon's Den op BBC 2. Maar hier kreeg hij te horen dat hij nog niet goed genoeg over wist te brengen wat nou precies de impact van zijn rietjes op het milieu is, terwijl dat nou juist het speerpunt is. Deborah Meaden, een succesvolle Britse zakenvrouw met een grote passie voor milieuvriendelijke producten,  zat in het panel en wees de ondernemer erop dat hij de feiten en cijfers juist op dat gebied duidelijk moest hebben.  Hij kreeg geen investeringsvoorstel en kan zijn bedrijf vooralsnog dus nog niet echt door laten groeien. 

Allergisch

Een ander minpuntje van de stroodles: ze bevatten gluten. En daarvoor zijn tegenwoordig nogal wat mensen allergisch. De rietjes van Gelmann worden gemaakt van durumtarwe, een harde tarwesoort met een grote, harde korrel. De uitvinder zegt hard te werken aan een glutenvrije variant, maar juist de gluten zorgen ervoor dat het rietje hard blijft in de drankjes, dus dat is lastig.

Wie wel glutenvrije én duurzame rietjes in het assortiment heeft, is het Nederlandse bedrijf ECO Wheat - Straws die rietjes van stro maakt. Hier ziet organisatie The Ocean Cleanup toekomst in. ,,Wij Nederlanders gebruiken 8 miljoen rietjes per dag. Dat zijn 123 rietjes per dag, per horeca-onderneming. Sluit je aan bij ons en help tegen dit wereldwijde probleem, begin met het verbieden van plastic en begin met het redden van onze oceanen”, meldt ECO Wheat - Straws op de eigen website. 

Maar of de pasta-rietjes of de varianten met stro definitief de markt over gaan nemen, blijft de vraag. Eerder werden ook al eens papieren rietjes ontwikkeld in een poging het plastic te vervangen, maar die werden al snel zacht en onbruikbaar. Of metalen rietjes, weliswaar beter dan plastic, maar lastig schoon te maken en duur in aanschaf en productie.

Leave a comment

All comments are moderated before being published